Annebergs IF

Historia 1960-talet.

Under 1960 hade föreningen tre fotbollslag i seriespel nämligen A-lag, junior- och pojklag. Bordtennis bedrevs också med deltagande i Hallands div. 4 och vidare deltog ett seniorlag i seriespel i bandy. Styrelsen utgjordes av Uno Andersson som ordförande samt Allan Fredlund, Gert Johansson, Ingvar Johansson och Sven-Åke Gustavsson.
Uno

Uno Andersson var ledamot i föreningens
styrelse från 1958. Han var ordförande
under åren 1960 till 1961 och även från
1984 till 1988 och har under femtio
år innehaft olika uppdrag i Annebergs IF.

 

Läs hela artikeln om Unos här.

Nästa år, 1961, fanns A-lag och pojklag i seriespel i fotboll.

Även i bordtennis hade man två lag i seriespel och i bandy lyckades A-laget bli tvåa på samma poäng som seriesegraren.

 

Styrelsen var densamma som under 1960 med undantag för Gert Johansson som ersatts av Bert Bengtsson.

 

Bandyns pådrivare var då Gert Johansson, Ingvar Johansson samt Uno och Rune Andersson.

Samma mannar hade varit ledande i bandyn med god hjälp av Frank Danielsson, Sune Fredlund med flera.

Under 1962 förbättrades idrottsplatsen genom att fobollsplanen plöjdes upp och ny gräsmatta anlades.

Planen utvidgades också så att den fick måtten 100 x 60 meter.

 

I klubbhuset inreddes duschrum och omkädningsrum för domare. Innan man fick sådan lyx som dusch var det den närbelägna Dalabäcken som gällde som tvättplats!

A-laget spelade fotboll i Hallandsserien div. 2 och vann sju matcher, spelade en oavgjord och förlorade tio.
Målskillnad 27 – 39 och en sjunde plats i serien.

 

I bandy deltog man också med ett lag i Hallandsserien div.2 och det gick såpass bra att laget vann serien och blev uppflyttat till div.1.

 

Styrelse 1962 var Karl-Erik Karlsson, Uno Andersson, Bert Bengtsson,

Allan Fredlund och Sven-Åke Gustavsson

 
 

1963 deltog i fotboll både A-lag och B-lag i seriespel.

Med resultatet att A-laget hamnade näst sist medan B-laget slutade på övre halvan. I och med att fotbollsplanen reparerades fick man spela alla matcher borta samtidigt som det var svårt att få någonstans att träna.

 

I bandy hade man också två lag i seriespel och A-laget lyckades mot alla tips hänga kvar i serien och B-laget som spelade i Hallandsserien div. 2 fick också en blygsam placering.

 

Arbetet på klubbhus och fotbollsplan färdigställdes under året och vidare nämns i årsberättelsen att föreningen inköpt en motorgräsklippare.

Styrelse var Karl-Erik Karlsson, Uno Andersson, Bert Bengtsson, Rune Larsson och Sven-Åke Gustavsson.

1964 blev början till en markant uppgång för föreningen.

I fotboll kom A-laget på 6:e plats i Hallandsserien div. 2 och B-laget fick ihop 25 poäng på 18 matcher vilket innebar att laget kom tvåa i sin serie.

Ungdomsfotbollen började också att visa goda resultat.

Pojklaget kom på andra plats i serien medan knattelaget överlägset vann sin serie.

Drivande kraft i ungdomsverksamheten var Holger Ericson som utan tvekan hade stor del i framgångarna.

I bandy deltog A- och B-lag med hyfsat resultat även om det var en bedrövlig vinter för bandyspel då vädret inte var det bästa.

Ur årsberättelsen framgår vidare att föreningen hade ett tiotal fritidsgrupper i verksamhet och dessutom hade man startat med bingospel vilket gav ett bra överskott. Läs mera om hur Bingon var grunden till ekonomin här.

 

Styrelse under året var Karl-Erik Karlsson, Uno Andersson, Bert Bengtsson, Rune Larsson och Alf Hansson.

Lagledare för A-laget var Uno Andersson och för B-laget Alf Hansson.

Kjell Gustavsson gjorde 33 A-lagsmatcher och brodern Bengt Gustavsson 32 medan Gert Johansson var flitigast i B-laget med 19 matcher.

I A-laget gjorde Kjell Gustavsson och Sune Fredlund 18 mål vardera och i B-laget var Lennart Johansson värst med 13 mål.

 

För första gången i föreningens historia fick man möjlighet att anställa en tränare och det var Åke Börjesson som anförtroddes det uppdraget. Han behöll den sysslan i tre år och uträttade ett mycket fint arbete inom föreningen. Åke ingick i en fotbollsfamilj där två av hans bröder, Helge och Rune Börjesson var framstående spelare i Örgryte.

Åke Börjesson var föreningens tränare under åren 1964 – 1966 och han kom att betyda mycket för Annebergs IF. Han förde upp A-laget till div. fem 1965 genom att laget blev tvåa efter seriesegrande Lindome.

Åke kom tillbaka som tränare 1970 och under det första året blev det ännu en serieseger när Anneberg vann div. fem och gick upp till fyran.

Framgångarna fortsatte sedan under 1965.

Fyra fotbollslag var igång; A-lag, B-lag samt pojk- och knattelag.

A-laget kom på andra plats i serien efter Lindome och detta innebar uppflyttning till Hallandsserien div. 1, dvs. det som senare kallades div. 5 Norra Halland.

Stor glädje till slut trots att man fått stryk av Lindome i seriefinalen med 1-4.

Lagledare var Uno Andersson och lagkapten Bengt Gustavsson.

Bästa målskyttar var Kjell Gustavsson med 24 mål och brodern Sve-Åke Gustavsson med 17. Sune Fredlund, Frank Danielsson och Sven-Åke Gustavsson deltog i 29 matcher.

 

B-laget lyckades också bra och kom tvåa i sin serie. Arne Larsson var lagledare och Bert Bengtsson lagkapten. Hans-Olof Ek och Bert Bengtsson deltog vardera i 22 matcher och bästa målskyttar var Lennart Johansson med nio mål och Tore Bengtsson med åtta mål.

Pojk- och knattelag lyckades också mycket bra.

 

I bandy gick det däremot inte så bra då A-laget inte lyckades klara sig kvar Hallandsserien div. 1 utan fick stiga av men det var heller ingen helhjärtad satsning på bandy denna säsongen.

 

Styrelsen, som bestod av Karl-Erik Karlsson, Bert Bengtsson, Alf Hansson, Uno Andersson och Arne Larsson, skriver bl.a i sin årsberättelse att det ekonomiska läget avsevärt förbättrats främst genom att man drivit bingospel i Älvsåkersgården.

Nästa år, 1966.

Blev ett år som gav ett rejält ekonomiskt uppsving och styrelsen, som bestod av samma personer som året före, konstaterar att ekonomin stadigt förbättrats och att året 1966 varit föreningens hittills bästa år i ekonomiskt avseende.

 

A-laget i fotboll var alltså nu för första gången i div. 5 och konkurrensen var hårdare men laget klarade nytt kontrakt. Lagledare var Uno Andersson och lagkapten Bengt Gustavsson. Kjell Gustavsson deltog i 36 matcher och Bengt och Frank Gustavsson i vardera 34. Kjell Gustavsson gjorde också flest mål med 20 medan Ove Edvardsson kom tvåa med 19 mål.

 

B-lagets lagledare var Arne Larsson och lagkapten Bert Bengtsson. Flest matcher i B-laget gjorde Sven-Olof Andersson med 24 följd av Bert Bengtsson och Lennart Johansson med 23. Lennart Johansson gjorde flest mål med sina 19.

 

Bandy spelades med ett lag som gick obesegrat igenom sin serie och gjorde alltså bra ifrån sig.

Nya klubbhuset 67

Det nya klubbhuset stod färdigt
hösten 1967.
Rune Larsson var den som hade planlagt bygget och var också den som genomdrev projektet tillsammans med Uno Andersson.

Året 1967 kom att bli ett upprustningens år.

 

Ett klubbhus i två våningar uppfördes med omklädningsrum och duschar i bottenplanet och med en  samlingslokal i övre planet. Ett stort steg från det gamla klubbhuset som var uppfört i  mitten av trettiotalet och som nu tjänat ut.

Föreningen köpte också in ca. 16.000 m2 mark från två markägare och arbetet med att anlägga en ny fotbollsplan påbörjades. Trots att detta var stora investeringar lyckades man hålla det ekonomiska läget under god kontroll och finansieringen skedde helt genom egna medel och utan att behöva låna. Från Riksidrottsförbundet erhölls ett anslag på 10.000 kronor och från Kungsbacka kommun fick man lika mycket.

Rune Larsson var drivande kraft vid klubbhusbygget.

 

Det som gjorde det möjligt att skaffa fram pengar var bingospelet i  Älvsåkersgården som bedrivits sedan 1964 och där föreningen var ledande bland klubbarna i västra Sverige.

 

Lokalen i Älvsåkersgården var dock i minsta laget och föreningen försökte få ägarna att bygga ut men det lyckades inte utan det blev istället så att idrottsföreningen själv genomförde och bekostade en tillbyggnad för att kunna ta in större publik. Dessutom ökades spelet till två kvällar i veckan för att senare bli tre kvällar.

Så småningom blev det aktuellt att söka sig till storstaden Göteborg där föreningen anordnade bingo på danssalongen Vågen i Folkets Hus vid Järntorget och även i centralt belägna Vasahallen där för övrigt Leif ”Loket” Olsson några gånger ledde bingo för AIF:s räkning.

 

För fotbollens del var 1967 på gott och ont. A-laget lyckades med knapp nöd hänga kvar  medan B-laget överlägset vann sin serie och avancerade till reservlagsserien klass 1. Åke Börjessons tränarskap hade övertagits av Sture Krokström som kom från Göteborgs AIK. Lagledare för A-laget var Uno Andersson och lagkapten Bengt Gustavsson. Flest matcher hade Sture Krokström, Kjell Gustavsson, Frank Gustavsson och Bengt Gustavsson med 32 matcher var.

Kjell Gustavsson gjorde 12 mål och Ove Edvardsson 11 mål.

 

B-laget vann alltså sin serie och det utan att notera en enda förlust. Sammanlagt på 25 tränings- och seriematcher noterade laget den strålande målskillnaden 102 – 27 ! Lagledare var Arne Larsson och lagkapten Bert Bengtsson.

Flest matcher gjorde Sven-Olof Andersson med 25 och Bert Bengtsson med 24.

Bästa målskyttar var Frank Danielsson med 18 och Lennart Johansson med 13 mål.

 

Föreningen hade också för första gången på flera år ett juniorlag i seriespel. Resultatet blev inte

över sig men laget bestod till största delen av pojklagsspelare. Pojklag och  knattelag deltog också i seriespel.

 

Bandyverksamheten var inte av större omfattning.

Visserligen deltog ett lag i seriespel men serien avbröts innan den var färdigspelad på grund av svårigheterna att få till stånd spelbara banor.

 

Bordtennis förekom också där ett pojklag försökte sig på seriespel med ganska bra resultat. Man fick dock finna sig i att hålla till i Älvsåkersgården och där dela plats med bingon.

 

I styrelsen hade Karl-Erik Karlsson lämnat över ordförandeklubban till Rune Andersson medan styrelsen i övrigt var densamma som under 1966. Karl-Erik Karlsson kvarstod dock ytterligare ett år som adjungerande ledamot. Uno Andersson fick mottaga tidningen Norra Hallands pris för bästa nordhalländska ledarinsats.

Sture Krokström var tränare under åren 1967 – 1968.
Han hade ett förflutet som spelare i GAIS ungdomslag
och han var också med i GAIS ishockeylag under ett
tiotal år .
Till Anneberg kom Sture från göteborgsklubben
GAIK efter att dessförinnan spelat i Lunden i sju år.

Gösta halberg

Gösta Hallberg var tränare i Anneberg under åren 1968 – 1969. Han var en ytterst meriterad och välkänd person i Fotbollssverige. Efter att ha spelat i allsvenska Gårda under sex säsonger startade han sin tränarbana genom att bilda en fotbollsskola i Hovås där som en av sina elever hade Rune Börjesson, som sedermera blev ÖIS-are och landslagsspelare.

Gösta var tränare för GAIS när makrillarna tog allsvenskt guld 1954 och 1959 var han tränare och chef för Sveriges första juniorlandslag.
Det började att bli allt bättre ordning i klubben och många ledare lade ner ett stort och uppoffrande arbete.

Under 1968 anställdes Gösta Hallberg som tränare och rådgivare och det var en högt kvalificerad toppkraft som klubben satsat på. Gösta hade redan då en lång meritlista och hade bl.a. spelat sex säsonger i allsvenska Gårda innan han blev tränare i Hovås. När GAIS tog allsvenskt guld 1954 var det med Gösta som tränare och senare tränade han Örgryte när laget gick från div. 2 till allsvenskan. Sedan blev han förbundskapten för det första svenska juniorlandslaget som sattes upp 1959. Således var det ett kap av AIF att lyckas engagera Gösta Hallberg och resultatet av hans insats i klubben märktes för lång tid framöver.

 

Det blev dock inte några lysande resultat omedelbart utan A-laget hade problem men lyckades skrapa ihop 18 poäng vilket räckte för att stanna kvar i serien. Av totalt 35 spelade matcher vanns 11 medan sex slutade oavgjort och 18 förlorades. Målskillnaden blev 45-72. Tore Bengtsson deltog i 34 matcher, Bengt Gustavsson i 32, Sven-Åke Gustavsson och Frank Gustavsson 31 och Sture Krokström i 30 matcher. Kjell Gustavsson vann skytteligan på 11 mål medan Ove Edvardsson gjorde 10. Lagledare var Uno Andersson och lagkapten Bengt Gustavsson.

 

B-laget spelade 33 matcher varav man vann 17, spelade fem oavgjorda och  förlorade 11. Målskillnaden blev 95-79. Laget spelade för första gången i reservklass 1 och kom på sjätte plats i serien. Lagledararskapet för B-laget sköttes av Uno Andersson med Karl-Erik Karlsson som medhjälpare. Sven-Olof Andersson deltog i 30 matcher, Ola Sivertsson, Björn Hjalmarsson och Sune Fredlund i 28 matcher. Skytteligan vanns av Sven-Olof Andersson med 16 mål följd av Björn Hjalmarsson med 14 mål.

 

Juniorlaget deltog också i serie med reultatet sex vunna, en oavgjord och tre förluster. Målskillnad35-28. Tore Bengtsson gjorde inte mindre än 19 av målen. Pojklaget kom tvåa i sin serie på tolv poäng och även ett knattelag var med i seriespel. Dessutom började damfotboll så smått att bedrivas och AIF:s damlag spelade sammanlagt 10 matcher varav man vann tre, fick en oavgjord och förlorade sex.

 

I bandy spelade både A- och B-lag i serie. A-laget vann tre matcher, spelade en oavgjord och förlorade tre. Sju poäng och målskillnad 18-15. Bäste målskytt var Frank Danielsson med åtta mål.

B-laget spelade fem matcher varav man vann en och förlorade fyra, målskillanad 11-18.

 

Bordtennis spelades i Älvsåkersgården med i genomsnitt 19 deltagare per träningskväll. Två lag, A-lag och pojklag deltog i seriespel där A-laget kom långt ner i tabellen medan pojklaget slutade fyra. I Nordhalländska mästerskapen kom Jan-Inge Bengtsson på andra plats i pojkklassen.

I  Halländska mästerskapen kom Jan-Inge på en fin femte plats. Klubbmästare i de olika klasserna blev i A-klassen Kjell Gustavsson, i B-klassen Dennis Andersson, i dubbel Tore och Jan-Inge Bengtsson medan både junior- och pojkklasserna vanns av Jan-Inge Bengtsson och nybörjarklassen av Christer Fritiof.

 

Om den idrottsliga verksamheten var livlig under 1968 var den övriga verksamheten minst sagt sjudande.

Av kommunen inköptes den gamla planen för den då aktningsvärda summan av 21.933:- och vidare färdigställdes den nya planen.

Det kostade naturligtvis stora summor men genom att man drev bingon i Älvsåkersgården med stor energi och framgång, kunde föreningen betala allt kontant och dessutom öka på innehållet i kassakistan !

 

Styrelsen under 1968 bestod av Rune Andersson ordförande, Bert Bengtsson var kassör, Nils Larsson var sekreterare och övriga ledamöter var Uno Andersson och Arne Larsson.

 

1969.

Följande år fortsatte arbetet med att förbättra idrottsplatsen och den nya planen

färdigställdes. Invigningen skedde 27 juli 1969 med match mot Hovås och med förmatch

mellan AIF:s damlag och Kungsäter/Veddige damlag.

Invigning av nya fotbollsplanen 25 juli 1969
Invigning av nya fotbollsplanen 25 juli 1969. Invigningstalare var drätselkammarens ordförande Gösta Svensson

I årsberättelsen kan man vidare utläsa att en ny gräsklippare inköpts, att staket satts upp runt idrottsplatsen samt att en högtalaranläggning installerats. Ett markområde på ca. 9000 m2 hade inköpts för att säkerställa en framtida expansion och planer om att inköpa ytterligare ett markområde för att anlägga en grusplan diskuterades.

Idrottsligt blev 1969 föreningens hittills bästa år. Man hade i fotboll tre seniorlag i seriespel.
A-laget kom på tredje plats i div. 5 med 28 poäng. B-laget slutade trea i reservklass 1 med 27 poäng och C-laget kom tvåa i reservklass 2 med 31 poäng. Således tre seniorlag som alla slutade på framskjutna platser i tabellen.

Tränare var Gösta Hallberg.

Bordtennis bedrevs också med ganska bra resultat; A-laget kom tvåa i serien medan
pojklaget hamnade i kön.

I bandy hade man ett lag som hamnade på en blygsam placering i serien.

Styrelsen var den samma som under 1968 dvs. Rune Anderson, Bert Bengtsson,
Nils Larsson, Uno Andersson och Arne Larsson.

Laget vid seriepremiären den 12 april 1969 mot Vinberg på Dalavallen.
Stående från vänster: Lagledaren Karl-Evert Ahlgren, Kent Persson,
Stig Andersson, Sven-Arne ”Nana” Johansson, Bengt Gustavsson,
Frank Gustavsson, Kjell Gustavsson, Lennart Johansson.
Knästående från vänster: Tommy Olsson, Sven-Åke Gustavsson,
tränaren Gösta Hallberg, Jan Lejerstedt, Krister Olsson, Sven Myhre. 

Och nu lite godis för alla tabellbitare

B-LAGSSERIE 1960
Anneberg IF A     14   11 1  2     63-24      23
Lerkils IF        14    9 1  4     36-22      19
Särö IK           14    7 3  4     47-38      17
Tölö IF           14    7 2  5     44-28      16
Frillesås FF      14    4 4  6     39-34      12
Fagared           14    4 2  8     33-        10
Hanhals BK        14    4 1  9     22-47       9
IFK Fjärås        14    2 2 10     21-58       6

DIV. II HALLAND GR. 5 1961
Särö IK         18   16 0  2     71-22     32
Tölö IF         18   13 0  5     46-23     26
Frillesås FF    18   11 3  4     37-24     25
Veddige BK      18   10 2  6     49-22     22
Hällesåkers IF  18    9 1  8     42-36     19
Ubbhults IF     18    7 5  6     32-31     19
Hanhals BK      18    4 6  8     40-40     14
IFK Fjärås      18    4 3 11     26-46     11
Onsala BK       18    4 2 12     33-66     10
Annebergs IF    18    0 2 16     18-93      2

DIV. II HALLAND GR. 5 1962

Tölö IF         18 14 3  1 55-18 31
Väröbacka GIF   18 13 4  1 50-14 30
Frillesås FF    18  8 4  6 31-36 20
Hällesåkers IF  18  7 5  6 29-24 19
IFK Fjärås      18  7 5  6 30-31 19
Hanhals BK      18  7 2  9 34-35 16
Annebergs IF    18  7 1 10 27-39 15
Onsala BK       18  5 1 12 28-51 11
Ubbhults IF     18  4 2 12 26-52 10
Veddige BK      18  4 1 13 16-38  9

DIV. II HALLAND GR. 5 1963

Veddige BK      16 11 3  2 52-24 25
Väröbacka GIF   16 11 3  2 43-19 25
Hällesåkers IF  16 11 1  4 42-19 23
Frillesås FF    16  8 3  5 34-29 19
Hanhals BK      16  6 3  7 27-33 15
Ubbhults IF     16  5 4  7 24-25 14
IFK Fjärås      16  4 3  9 16-24 11
Annebergs IF    16  2 2 12 11-40  6
Onsala BK       16  2 2 12 15-47  6

DIV. II HALLAND GR. 5 1964

Bua IF            22 18 1  3 79-24 37
Lindome GIF       22 16 1  5 68-28 33
Hälledsåkers IF   22 14 4  4 53-20 32
Frillesås FF      22 13 4  5 59-35 30
Väröbacka GIF     22 13 3  6 57-25 29
Annebergs IF      22 10 7  5 37-33 27
Åsa IF            22  9 4  9 33-48 22
Hanhals BK        22  5 6 11 28-46 16
IFK Fjärås        22  5 3 14 25-52 13
IFK Kungsbacka B  22  5 1 16 24-71 11
Onsala BK         22  3 2 17 42-81  8
Ubbhults IF       22  1 4 17 19-61  6

DIV. II HALLAND GR. 5 1965
Lindome GIF     16 11 3  2 45-17 25
Annebergs IF    16 10 3  3 44-23 23
Åsa IF          16 10 3  3 27-15 23
Hällesåkers IF  16  7 5  4 28-22 19
Onsala BK       16  6 2  8 38-38 14
IFK Fjärås      16  5 2  9 23-32 12
Frillesås FF    16  5 1 10 27-45 11
Hanhals BK      16  4 2 10 27-40 10
Ubbhults IF     16  2 3 11 20-47  7  

DIV. I NORRA HALLAND 1966
Bua IF           22 17 3  2 64-26 37
Vinbergs IF      22 13 3  6 39-30 29
Tölö IF          22 10 5  7 40-37 25
IF Böljan        22 10 4  8 37-27 24
Tofta GIF        22 10 3  9 49-40 23
Väröbacka GIF    22  9 4  9 33-25 22
Stafsinge IF     22  9 4  9 28-34 22
Falkenbergs FF   22  8 4 10 40-41 20
Annebergs IF     22  9 2 11 33-47 20
Långås IF        22  8 3 11 36-38 19
Lindome GIF      22  4 5 13 30-54 13
Vessigebro BK    22  2 6 14 35-63 10

DIV. I NORRA HALLAND 1967
Skrea IF         22 14 3  5 53-25 31
Väröbacka GIF    22 11 7  4 48-25 29
LerkilS IF       22 11 5  6 43-43 27
IF Böljan        22 10 4  8 46-33 24
Tofta GIF        22 11 8  9 45-41 24
Falkenbergs FF   22  8 8  6 44-43 24
Tölö IF          22  9 5  8 45-41 23
Vinberg IF       22  8 5  9 45-35 21
Grimmared IF     22  8 5  9 40-42 21
Annebergs IF     22  8 4 10 33-42 20
Stafsing IF      22  3 5 14 20-46 11
Långås IF        22  3 3 16 22-68  9

DIV. V NORRA HALLAND 1968
Väröbacka GIF    22 18 2  2 80-23 38
IF Böljan        22 12 7  3 37-13 31
Arvidstorp IK    22 13 4  5 49-27 30
Lilla Träslöv    22 10 5  7 31-33 25
Vinberg IF       22  9 6  7 38-34 24
Lerkils IF       22  9 3 10 42-43 21
Bua IF           22 10 0 12 43-43 20
Tölö IF          22  8 4 10 40-25 20
Annebergs IF     22  7 4 11 28-43 18
Veddige BK       22  6 4 12 29-44 16
Tofta GIF        22  4 8 10 25-41 16
Grimmared IF     22  2 1 19 20-72  5

 

DIV. V NORRA HALLAND 1969
Bua IF          22 15 4  3 62-31 34
Wohlens IF      22 13 6  3 60-25 32
Annebergs IF    22 11 6  5 41-28 28
Arvidstorp IK   22 11 5  6 40-34 27
Grimeton IK     22 11 4  7 43-38 26
Tölö IF         22 10 4  8 43-38 24
Lilla Träslöv   22  8 6  8 39-35 22
IF Böljan       22  8 6  8 33-31 22
Glommen IF      22  9 2 11 42-45 20
Lerkils IF      22  4 4 14 39-59 12
Frillesås FF    22  4 1 17 27-64  9
Vinberg IF      22  3 2 17 24-64  9