VM-tipsa med oss!

2010-06-07


Kulan i luften!!!

Äntligen smäller det!

Nu på fredag drar världens största evenemang igång. (Ja, fotbolls-VM är faktiskt större än sommar-OS.)
För första gången är det en afrikansk nation som står för värdskapet, nämnligen Sydafrika.

Messi, Ronaldo, Essien, Agyemang-Badu, Zambrotta m.fl. visar åter upp sig för världen. En del mer kända än andra...Vi ser fram emot rent spel... och inte som här!

Visst är det både intressant och underhållande med VM i fotboll. Men för att höja intresset, om möjligt, ytterligare en smula så tänkte vi arrangera ett VM-tips.

Reglerna är enkla:

Din rad skall vara inmailad innan turneringsstart på fredag. Kl. 16.00 börjar öppningsmatchen mellan Sydafrika och Mexico.

Du kan bara maila in din rad. Ej brevledes el. dyl.

Alla får vara med, men bara med en rad per person.

Du mailar din rad till vårt kansli: annebergs.if@telia.com och märker upp mailen med ordet VM-tips. Din mail måste innehålla ditt för- och efternamn + din bostadsort som avsändare.

Kostnad: 0 kr

Vinstplan: här pysslar vi inte med småttigheter som bilar, resor, pengar, båtar etc. Nej, här finns bara en sak i vinstplanen och det är ÄRAN!

Låter detta intressant och spännande? Ja läs då vidare.Men oskyldig som liten pojk...
Nu tillbaka med kanske världens bästa spelarmateriel? Vinner Argentina VM? Ja, vad tror du?Uppgift 1:
Åtta grupper, A-H. Skriv ner de två lag du tror/vet tar sig vidare från gruppspelet. (1p/rätt lag)

Uppgift 2:
Vilka fyra lag tar sig till semifinal? (2 poäng /rätt lag)

Uppgift 3:
Vilka två lag möts i finalen? (3 poäng/rätt lag)

Uppgift 4:
Vilket lag vinner VM i Sydafrika 2010? (5 poäng för rätt lag)

Uppgift 5:
Vem blir turneringens skyttekung? (2p för rätt namn)

Uppgift 6:
Hur många mål har han gjort som vinner skytteligan?
(2p för rätt svar)

Utslagsfråga:
Hur många mål blev det i turneringens gruppspel?


Poängsystem: se inom parentes vid varje uppgift.Pelés Brasilien har tagit hem pokalen 5 gånger, vilket man leder maratontabellen med. En sjätte på gång? Tidigare vinster har varit 1958, 1962, 1970, 1994 och 2002. Men Brasilien är inte de som har flest medaljer, för det har Tyskland med sina 10. (3 guld, 4 silver och 3 brons)Skriv (tydligt) ner ditt tips och maila det till annebergs.if@telia.com - så får vi se vem som har bäst koll på världsfotbollen.


Lycka till!


//tm Brolin i farten!Hollands Arjen Robben kanske får jubla. I så fall första gången Holland vinner VM!Kuriosa 1!

VM i fotboll, världsmästerskapet i fotboll, officiellt FIFA World Cup (tidigare Jules Rimet Cup), är en mästerskapstävling i fotboll för herrar som har spelats vart fjärde år sedan 1930, med undantag för 1942 och 1946, då andra världskriget och dess följder tillfälligt satte stopp för arrangemanget. I huvudturneringen deltar sedan 1998 32 landslag. Lagen kvalificerar sig genom spel i olika geografiskt bestämda kvalgrupper, med undantag för värdländer, som är direktkvalificerade. Egentligen är turneringen som avgörs vart fjärde år och som ofta enbart benämns VM i fotboll slutfasen (kallad VM-slutspelet) i en jätteturnering som varar i upp till 3 år där ca 200 landslag deltar.

Tidigare var även det regerande världsmästarlandet direktkvalificerat till nästa turnering, men den regeln togs bort efter VM-slutspelet 2002. Orsaken var att FIFA ansåg att de regerande världsmästarna fick för få tävlingsmatcher inför VM-slutspelet.

2002 arrangerade för första gången två länder, Sydkorea och Japan, mästerskapet tillsammans. Den senaste turneringen spelades i Tyskland den 9 juni till den 9 juli 2006. År 2010 ska Sydafrika stå som arrangörsland. Det blir första gången som turneringen spelas i Afrika.

År 1991 genomfördes VM i fotboll för damer för första gången, ett evenemang som sedan dess har hållits vart fjärde år.Kuriosa 2!

1904 bildades världsfotbollsförbundet FIFA. Eftersom fotbollsturneringen vid Olympiska spelen bara var öppen för amatörer planerade FIFA en världsturnering i fotboll öppen för både amatörer och proffs. I maj 1929 beslöt FIFA att man skulle arrangera turneringen det kommande året. Uruguay tilldelades arrangörskapet av turneringen. Valet av värdland hade två huvudorsaker: dels att Uruguays fotbollslandslag hade dominerat världsfotbollen på 1920-talet och vunnit två raka OS-guld 1924 och 1928, och dels att Uruguay 1930 firade 100 år som självständig stat.

Det ursprungliga namnet, Jules Rimet Cup, kom från initiativtagaren till VM, fransmannen Jules Rimet. Den pokal som länderna skulle kämpa om fick namnet Coupe Jules Rimet. Det bestämdes att det första landet som vann VM tre gånger skulle få behålla pokalen. 1970 blev Brasilien mästare för tredje gången, men den ursprungliga pokalen blev stulen några år senare och har aldrig återfunnits. Den nuvarande pokalen, som introducerades 1974, är en vandringspokal som inget land får behålla, oavsett antalet segrar.