Bragden på Rydet!

2010-06-06


Killarna tar emot publikens hyllningar!

Onsala Vit  (och Blå) - Annebergs IF P.98 0 - 3  (0-1)

Bragd är ett starkt ord, vilket jag kan känna används lite här och var. Ibland befogat, men oftast som slentrian. Robin Söderling slår Federer i tennis i Franska Öppna. Är det en bragd? När ju Robin gick till final förra året och är rankad nummer 7 i världen (innan dagens final).
För att bena ut begreppen så söker jag på nätet:


"Bragdens värde skall anses förhöjt i ett fall där avgörandet skett i ett svårt och vanskligt läge."
Så står det i Svenska Dagbladets statuer.
Glasklart. Eller?

Med risk för att ha hamnat på ett sidospår återvänder vi till anledningen av ovan nämnda utläggning.

Förutsättning:
AIF`s P.98 har aldrig vunnit mot Onsala. Aldrig hemma. Aldrig på bortaplan och aldrig på en Cup.
Normalt resultat då våra P.98:or möter Onsala är 1-12, 3-16, 2-22, 0-11 osv.

Inför dagens drabbning hade 11 spelare valts ut för att resa till fiendeland (Onsalahalvön) för att försvara vårt emblem.
Väl på plats visade det sig att hemmlaget hade bokat in konstgräs och en stekande sol mot blå himmel. För att tillföra en inte allt för oviktig ingrediens hade Onsalas Vita lag även bokat in en match för Onsala Blå, som skulle möta Åsa på planen bredvid. Något vi konspiratoriskt lagda supporters tolkar som att försök till att samla en månghövdad publik som stöd. Men, jag kan ha fel...

Nu visade det sig att Åsa inte dök upp, varpå Onsala Vits ledare frågade AIF´s tränare om det var okey att de ställde upp med dubbelt manskap. Alltså 20-22 spelare. Våra ledare som gillar utmaningar, tackade omedelbart ja. Det var väl klart att Onsala Röds spelare inte skulle få åka hem utan en match i benen. Om det var av godhet eller dumdristighet, eller, tänk om, att det redan nu fanns en plan i huvudet på Jonas Olsson och Janne Flink, om att på detta vis så bryderier i Onsalas ledarskap? Vem vet?

Matchen startar

En jämn inledning där spelet böljar fram och åter. Men efter c:a tio minuter kommer så första målet. Och det är AIF som tar ledningen! Det är Simon Berntsson som blir frispelad framför hemmamålet och lungt rakar in ledningsmålet.
Glädjen i tak så klart. Men som medrest supporter/tränare/hobbyjournalist har jag vid mer än ett tillfälle upplevt ett ledningsmål, men där dagen ändå slutat i moll.
Men spelet är jämt. Visst kommer Onsala till ett par avslut, men inget som riktigt hotar.
Fällning - och straff tilldömt gästerna AIF. Fram stegar skytten....... men bollen smiter tätt utanför målvaktens högra stolpe. Synd, synd, 2-0 där och...

Efter denna chans får en hemmaspelare iväg dagens rökare, men där låg vår målvakt som en oljad blixt i luften och kunde avvärja till en hörna.
Medrest AIF-publik jublar vid 2-0 målet!

0-1 i halvlek och solen stod, nästan, i zenit. Medens våra något trötta killar sökte sig till skugga för påfyllnad av vätska och fler taktiska drag, så kunde Onsala tacka av de första 11 spelarna och nu kunde nästa 11 börja värma upp. "Ja hur skulle detta sluta?" var en tanke som spred sig hos medresta fans.

Andra halvlek startar

AIF börjar försiktigt för att känna på sina nya motståndare, men lyckas ändå smita upp och skapa inte mindre än två ribbträffar inom loppet av fem minuter. Den negativa delen av våra hjärnceller tänkte " tänk om vi bara kunde göra ett till, så kanske, kanske, vi kunde bärga ett oavgjort resultat".

Men Onsalas anstormning kom inte igång någon gång under denna halvlek. Istället pressar våra killar på, och vi tilldöms ytterligare en straff, som precis som den första inte renderar något mål. Ytterligare en ribbträff lyckas vi hinna med, innan Onsala skapar sin farligaste målchans denna halvlek. Men målvakten räddar pånytt.


Kort efter denna räddning får vår målvakt på en hejdundrande utspark som landar långt in på motståndarnas planhalva och som deras back oturligt slår hem mot en utrusande målvakt, som blir passerad och 0-2 är ett faktum. Grattis till assisten Rasmus!Gubbarna som gjorde det!

Nu tickade klockan på bra och det hans även med att göras 3-0 genom en bredsida av Edvin Torkelsson innan slutsignal ljöd, och BRAGDEN var ett faktum.

För kära läsare, oavsett vad andra tänker och tycker om detta matchreferat, så är det för 11 små killar och dess föräldrar en stor bragd att våra killar vunnit mot Onsala med klara 3-0, och på viset man gör det. Bra spel, massor av målchanser och inte att förglömma 22 motståndare!

En bragd? Solklart!


"Bragdens värde skall anses förhöjt i ett fall där avgörandet skett i ett svårt och vanskligt läge."

//tm

.