Skola för AIF:s målvakter.

2010-04-01


 

Ronnie Hellström.

Annebergs tränare, Bengt Jeansson, har tidigare i sin karriär varit med i både Djurgården och Hammarby. Han är från början målvakt och under två säsonger var han i allsvenska Djurgården. Senare blev han målvaktstränare i Hammarby och han har följaktligen stor erfarenhet både som målvakt och som tränare och han har många goda kontakter med dessa båda stockholmsklubbar.

Legendariska målvakter.
Hammarby, där alltså Bengt Jeansson verkat som målvaktstränare, har under åren haft flera mycket framstående målvakter, allt ifrån Svenne "Berka" Bergkvist på 1930- och 40-talen till Ronnie Hellström,som på 1970-talet var svensk landslagsmålvakt och ansedd som en av världens bästa målvakter. Han gjorde inte mindre än elva säsonger som proffs i tyska Kaiserslautern där han var omåttligt populär och där hans namn fortfarande är mycket välkänt. Han har behållit sina kontakter med Kaiserslautern och är idag svensk representant för byggföretaget Hornbach, som har sitt huvudkontor i staden Kaiserslautern.

Ronnie har spelat på Dalavallen !

Minnesgoda annebergare kommer säkerligen ihåg att Ronnie vid ett tillfälle under 1990-talet faktiskt gästade Dalavallen. Det var när vi hade lyckats att engagera TV-laget för en match mot AIF:s slocknade stjärnor och där AIF:s veteran, Uno Andersson, i slutet av matchen fick nöjet att skjuta en straff på Ronnie Hellström och Uno lyckades också göra mål på straffen ! 

Bengt Jeansson.

En sensationell bravad !
Vår tränare, Bengt Jeansson, har nu använt sig av sina kontakter och sin kännedom om målvaktsträning och har lyckats att utveckla ett samarbete som i högsta grad kommer Anneberg till godo. Ronnie Hellström kommer nämligen nu under våren och sommaren att etablera en målvaktsskola i Kaiserslautern och dit kommer speciellt inbjudna målvaktstalanger från hela Europa. Konkurrensen om platserna är givetvis stenhård  och det är sannerligen inte lätt att komma med. Så det var en första klassens överraskning för oss i Anneberg när Bengt kunde meddela att han lyckats få till stånd en överenskommelse som innebär att AIF får disponera två platser på målvaktsskolan i Kaiserslautern !

Ronnie minns Dalavallen !
Ronnie kommer mycket väl ihåg machen på Dalavallen för nästa 20 år sedan och han minns också att han tvingades släppa in en straff ! Om detta minne kan ha bidragit till att Annebergs IF fått en så välvillig behandling ska vi låta vara osagt, men faktum kvarstår:  Anneberg får lov att skicka två representanter till Kaiserslautern redan nu i vår ! 

Fabien Barthez.

Inga dåliga assistenter !
Ronnie är självklart inte ensam ledare på fotbollskolan utan han har en hel stab av instruktörer till hjälp. Några av dessa är tämligen namnkunniga som t.ex. Fabien Barthez fransk landlagsmålvakt med en gedigen meritlista. Barthez har deltagit i flera EM- och VM-slutspel, nu senast i Tyskland 2006. Han är verkligen en man med stora kunskaper om vad som krävs av en toppmålvakt. En bättre mentor kan en ung målvakt knappast önska sig !  Bartehz Blev världsmästare 1988 och Europamästare 2000 då han också blev utsedd till världens bästa målvakt. 

Peter Shilton.

Legendaren Peter Shilton är med !
En annan av Ronnies assistenter är engelsmannen Peter Shilton, som är av något äldre årgång. Han var Englands förstemålvakt under hela 1980-talet och var en ikon för många målvakter både i England och övriga världen. Han deltog i tre VM-turneringar och under VM 1982 släppte han in endast ett mål på fem matcher ! Och det var ju inte precis några blåbär som han mötte, om man säjer så ! En man som har en enorm erfarenhet och som fortfarande är still going strong.

Avresa på påskafton.

Det är alltså bland andra dessa två gentlemen som ska gnugga våra två AIF-målvakter, Janne Turunen och Viktor Forsgren. Målvaktsskolan är upplagd så, att en första kurs på tio dagar genomförs från 3:e till 12:e april. Det innebär att våra två repesentanter reser iväg redan i övermorgon, dvs. på påskafton. Den nästa delen av utbildningen startar den 30:e juni och pågår i tre veckor med avslut 21 juli. Då är det ju sommaruppehåll från seriespelet. För vår del startar höstomgången med bortamatch mot IFK Varberg den 31 juli och då är våra målvakter tillbaka, förhoppningsvis laddade till max efter tre intensiva veckor i Tyskland !

Rune A.