En verklig veteran !

2009-12-26

I en idrottsförening, liksom i många andra ideella organisationer, är det ofta så att en stor del av arbetet utförs av en tämligen liten skara. För det mesta ett arbete som inte alltid får den uppmärksamhet som det förtjänar.


Inom vår egen förening, Annebergs IF, finns det flera exempel på personer som gjort ovärderliga insatser under många år och i några fall utfört ett helt livsverk.

Uno Andersson och Bert Bengtsson är två sådana exempel. Uno har haft olika uppdrag inom föreningen och har under mer än 60 år varit ledare för olika lag och dessutom under större delen av denna tid tillhört föreningens styrelse. Bert var föreningens kassör från 1961 till år 2000, det vill säga i 40 år utan avbrott ! Ett svårslaget rekord !Sextiotre år på Hamravallen !

Allt i allo på Hamravallen sedan sextiotre år är Ture Rygren. Här ses han på sin arbetsplats en sommarmorgon när han just fått ett färskt exemplar av Annebergarn.

En man som också kan göra anspråk på att ha gjort ett rejält arbetspass i sin förening är Ture Rygren i Tölö IF. Redan 1946 började han som hjälpreda på Tölös fotbollsplan, Hamravallen. Det var så att den sedermera så kände Karl-Erik "Tölö" Kristensson var den som skötte fotbollsplanen, som ju för övrigt låg på familjen Kristenssons ägor. Han var också tidningsbud innan han tog anställning vid Posten och Ture Rygren fick börja så smått med att hjälpa Karl-Erik att dela ut tidningar.

Rygren fick ta över.
Så småningom blev det så att Ture också fick ta del i arbetet med att sköta fotbollsplanen, vilket på den tiden mest bestod i att försöka hålla gräset i någorlunda spelbart skick, samt att med sågspån markera linjerna.
Några avancerade gräsklippare, linjeringsmaskiner eller bevattningsanläggningar fanns naturligtvis inte.
Senare blev ju som bekant Karl-Erik Kristensson engagerad i Örgrytes allsvenska lag och blev "Tölö" med hela Fotbollssverige och unge Rygren fick ta över alltmer av Hamravallens skötsel.

Still going strong.
Det gjorde han så bra att han efter sextiotre års tjänst i Tölö IF fortfarande är på plats när det gäller att se till Hamravallen. Med ålderns rätt har han dock nu på det senaste året trappat ned något och numera är det Kungsbacka Fritid som utför en del av arbetet.
Men sextiotre års vana  av planskötsel är nog inte många som har och han har nog svar på de flesta frågor som kan ställas om Hamravallen !

Rune A.