Klassiker på Dalavallen i kväll !

2009-08-07

I kväll fredag kl. 19.00,  tar Anneberg emot Norvalla på Dalavallen. Det blir då en repris på ett klassiskt möte efter 36 år !


Norvalla - Anneberg 3 maj 2009. Anneberg hade flera chanser att ta ledningen i första halvlek.

Toppstrid i fyran.
Anneberg och Norvalla har utkämpat en del minnesvärda matcher under årens lopp och inte minst när båda lagen var i toppen av Hallandsfyran.
Säsongen 1973 hade Anneberg och Norvalla huvudrollerna i division fyra. Lagen hade turats om att ligga i toppern av serien och inför vårens möte i den sjunde omgången på Norvalla IP var Anneberg i ledningen på tio poäng med Norvalla som tvåa på nio. Norvalla vann matchen med 3-1 och övertog ledningen på elva poäng.( På den tiden gav ju vinst två poäng) Den 9:e september var det så dags för retumöte på Dalavallen.Seriefinal.
Nu var situationen den att Anneberg var i serieledning med 21 poäng och Norvalla låg på andra plats med 20. Kunde Anneberg vinna skulle man ju ha ganska goda möjligheter att behålla serieledningen under de fem omgångar som återstod.

AIF i medvind.

Det blåste en stark vind i planens längdriktning och hemmalaget började med vinden i ryggen. Trots detta lyckades dock Anneberg inte skapa så mycket och hade under första halvlek knapp ett enda skott på mål. Halvleken slutade mållös och inför den andra var man optimistisk i Norvalla efter att ha hållit emot bra i motvinden. Nu skulle man ösa på framåt. Norvallas centerhalv, Jan Hansson, som numera är sportchef på Borås Tidning, minns att man i halvtidspausen  kände sig ganska säkra på att det här skulle gå vägen. "Vi hade ju målskyttar som Paul Clippert, Hasse Bengtsson och Tore Johansson, så nu skulle Anneberg få känna på !"

Fyra mål av Jan Wiklund !
Men andra halvlek blev inte alls som man kunde vänta. Efter sex minuter blev AIF:s Roger Andersson fälld av Norvallas målvakt, Janne Svensson, och den påföljande straffen slog Jan Wiklund i mål. Tio minuter senare kom Wiklund fri på en kontring och ökade på till 2-0 som han följde upp med att göra 3-0 en stund senare. Nu var det ju en tämligen brant uppförsbacke för Norvalla och det blev också 4-0 på en ny straff som Jan Wiklund satte på samma ställe som den första.

Repris önskas !

När nu Norvalla kommer till Dalavallen 36 år senare är det inte för att spela seriefinal utan man är i stort behov av poäng för att inte hamna i riskzonen. Men Anneberg befinner sig ju verkligen i ett ännu mer utsatt läge och är ju mer eller mindre tvingade att ta poäng.

Rune A.