Nolltolerans införs!

2007-02-28

Med start måndag 5 mars kommer Nolltolerans Halland att införas.


Igår afton var alla sektionsordföranden för alla fotbollsföreningar i Kungsbacka, kallade till träff.
På dagordningen fanns hur den nya Nolltoleransen mot svordomar och allmänt stökigt uppträdande på och vid sidan av fotbollsplanen, skall tillämpas.

Med kraftigt ökade antal av ärenden till HFF´s disciplinutskott, vad det gäller svordomar, bråk, rasistiska tillmälen med mera så är det dags att sätta stopp.
Det handlar inte om att fotbollen inför några nya spelregler eller andra nya paragrafer. Utan det gäller att få redan befintliga regler att efterlevas.
I Svenska Fotbollsförbundets "Spelregler för fotboll" står det redan idag, och sedan länge tillbaka, under regel 12:


- En spelare skall varnas om han gör sig skyldig till olämpligt uppträdande.
- En spelare skall utvisas om han använder stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester.

Vilket domarna länge dömt efter. Men när det nu dom senaste åren rusat i höjden med anmälningar, speciellt från flick och pojklag i åldrarna 13 år och upp till senior, så är det dags att något sker.

Syftet med "Nolltolerans Halland" är:

- att motverka fysiskt och verbalt våld inom halländsk fotboll

Målsättningen är:

- att vi får en drägligare arbetsmiljö för domarna
- att regelkunskapen ökar hos alla inblandade

- att språkbruket förbättrasÄven tidigare har det gjorts försök med detta genom att domarna lagt en stenhård nivå vilket resulterat i att det blivit väldigt många gula och röda kort. Så många att det blivit lite löjets skimmer över det hela. Därför genomförs nu detta större grepp. Fotbollen måste få med sig ALLA föreningar, ALLA tränare/ledare och ALLA spelare. först då är detta genomförbart.


Nu är inte Hallands FF först ut med detta, utan man har nu sneglat på Göteborgs FF som haft detta ett par år (med blandad framgång, enl. igår närvarande expertis) men även Skånes FF har haft det ett tag, vilket varit mycket lyckat (enligt samma expertis)

Vad kommer vi då att göra i Annebergs IF för att följa upp detta på bästa vis?

Föreningens tre sektionsordföranden var på plats igår för att ta del av detta nya. Var och en av dessa kommer att samtala med alla "sina" ledare och tränare. Vidare kommer det att delas ut ett papper med information till alla spelare, och till dom spelare som är under 18 år skall föräldrarna skriva på att dom har tagit del av dess innehåll, och sen lämnas i retur till sin lagledare/tränare.

På så vis har vi som förening försäkrat oss om att alla vet vad som gäller kring fotbollen i Annebergs IF och i halland.
När detta är genomfört kommer klartecken att ges till AIF´s ytterst ansvarige, ordförande Jan-Eric Ericson, som skall skicka in ett framtaget dokument som skall in till Hallands FF. Kommer inte detta dokument in till HFF före 1 april, dras alla föreningens lag ur alla seriespel. Från minsta knatte, upp till våra representationslag!

Mer detaljerad information kommer att delges alla ledare/tränare, av respektive ordförande.